Kõigil Töötajatel on Õigus olla esindatud Ametiühingu poolt!

Kõigil Töötajatel on Õigus olla esindatud Ametiühingu poolt!
У всех Работников есть Право быть представленными Профсоюзом!

пятница, 20 февраля 2015 г.

Ametiühingud: Eestis on streigiõigus liiga piiratud


18.02.2015 10:51Ametiühingud: Eestis on streigiõigus liiga piiratud
 












 

Eesti ametiühingute juhid annavad täna riigikogu esimehele Eiki Nestorile üle oma ühispöördumine, milles soovivad streigiõiguse säilimist Eestis ja maailmas. Tegemist on ametiühingute ülemaailmse vastuaktsiooniga tööandjate globaalsetele katsetele streigiõigusi piirata.

 

Eesti Ametiühingute Keskliidu esimehe Peep Petersoni sõnul on Eestis streigiõigus täna põhiosas tagatud, kuid katsed seda kahandada on sagedased.

 

"Lisaks on meie streigiseadus piiravam kui rahvusvahelised reeglid. Näiteks saab eestlane Soomes streikida Soome pensionisüsteemi küsimuses, kuid Eestis oma pensionisüsteemi streigiga mõjutada ei saa. Ka pole tagatud huvide konflikti lahendamise skeem streigikeelu alla kuuluvatele töötajatele ja ametnikele, mis on ILO reeglite üpris järsk rikkumine,“ lisas Peterson.

 

Peterson kinnitas, et Eesti ametiühingud on streigiõigusi kasutanud mõistlikult ega kavatse kuidagi radikaliseeruda.

 

Ka Rahvusvahelise Ametiühingute Konföderatsiooni presidendi João Antonio Felicio sõnul tunnustavad peaaegu kõik riigid maailmas töötajate õigust korraldada streike. "Ainult kõige totalitaarsemates diktatuurides on õigus streikida keelatud. Kui tööandjad saavutavad oma tahtmise, siis keelatakse see kõikjal. Kõik eelmisel sajandil organiseeritud töötajate poolt saavutatud edusammud on ohus – mõistlikud töötunnid, õiglane töötasu, puhkused ja nädalavahetused, töötervishoid ja –ohutus," lisas Felicio.

 

Lisaks ühispöördumise üleandmisele toimub Toompeal Riigikogu hoone ees meeleavaldus streigiõiguse kaitseks.
 
 
Samuti peetakse sel nädalal koosolekuid Eesti ettevõtetes ja piirkondades, kus selgitatakse töötajatele streigiõiguse tähtsust ja seda ohustavaid arenguid Eestis ja maailmas. Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni (ILO) ja Rahvusvaheline Ametiühingute Konföderatsiooni (ITUC) üleskutsel toimuvad samalaadsed aktsioonid neil päevil üle maailma.

 

 
 
 
 
 
"Töösuhteid käsitlev seadusandlus vajab loomulikult kaasajastamist. Kõige mõistlikuma tulemuse saab, kui seda puudutava seadusandluse saaks kokku leppida nii töötajate kui ka tööandjate ühinguga, et kõik selleks ühtmoodi aru saaks," kommenteeris pöördumist riigikogu esimees Eiki Nestor ERR-i uudisteportaalile.
Eesti ametiühingute ühispöördumine on kättesaadav:

Toimetas

Aleksander Krjukov

Комментариев нет:

Отправить комментарий