Kõigil Töötajatel on Õigus olla esindatud Ametiühingu poolt!

Kõigil Töötajatel on Õigus olla esindatud Ametiühingu poolt!
У всех Работников есть Право быть представленными Профсоюзом!

понедельник, 2 мая 2016 г.

Tööohutuse kontroll Eestis jätab ametiühingujuhi hinnangul soovida


Tööohutuse kontroll Eestis jätab ametiühingujuhi hinnangul soovida


Tiina Jaakson

Eile 18:30

Rubriik: Majandus

Ametiühingud on mures palgavaesuse, tööõnnetuste ja töötaja surmaga lõppenud õnnetuste pärast ning loodavad aasta lõpus riigikokku saata seaduseelnõu, mis muudab tööohutuse süsteemi Eestis.

Ehkki üleilmset töörahva püha tähistasid ametiühingud täna Tallinnas Singer Vingeri rõõmsa kontserdiga, pole argipäev ametiühingutele nii päikeseline, vaid pigem hall, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Selle aasta esimese nelja kuuga on Eestis tööõnnetustes elu kaotanud juba kaheksa inimest. Eelmisel aastal oli 16 õnnetust, mis lõppesid töötajatele surmaga.

Ametiühingute keskliidu esimees Peep Peterson ütles, et surmaga lõppenud õnnetusi on taas töökohtades, kus neid pole pikemat aega esinenud, näiteks sadamad.

"Murettekitav on see, et me tegelikult ei pääse platsidele ligi, et reaalselt kontrollida, millised need töötingimused on. Ka tööinspektsioon ise ei käi nendel kohadel, kus need tööõnnetused juhtuvad. Seega meie huvi on kindlasti seadust muuta ja saada ka endale suurem roll selle tagamisel," ütles Peterson.

Meremeeste sõltumatu ametiühingu juht Jüri Lember räägib, et ametiühing on pöördunud õiguskantsleri poole, sest kahe aasta jooksul ei jõutud tööinspektsiooniga lahenduseni, mis tagaks pääsu ettevõtete territooriumile.

"Kahjuks näitab praktika, et tööinspektsioon ei ole suutnud süveneda detailidesse. Töövahendid on sageli kulunud, pole varuosasid ostetud õigeaegselt või ei osteta originaale, vaid hakatakse põlve otsas midagi tegema," kritiseeris Lember.

Aasta lõpus loodetakse riigikokku saata seaduseelnõu, mis muudaks tööohutuse ja töötervishoiusüsteemi Eestis. Peep Peterson ütles, et ametiühingute eesmärk on, et sotsiaalministeeriumis valmiv eelnõu oleks võimalikult euroopalik.

Tööohutuse kõrval on üks olulisemaid küsimusi ametiühingute jaoks palgavaesus. Tähtis on ka ümberõpe, et inimesed suudaks tulusamatele töökohtadele liikuda ega kaotaks tööd näiteks enne pensionile minekut.

Toimetas

Priit Luts




 

Комментариев нет:

Отправить комментарий