Kõigil Töötajatel on Õigus olla esindatud Ametiühingu poolt!

Kõigil Töötajatel on Õigus olla esindatud Ametiühingu poolt!
У всех Работников есть Право быть представленными Профсоюзом!

вторник, 22 августа 2017 г.

Tulemus on juba olemas.


Vene dokkerite ametiühingu RPD  ülevaade olukorrast Vladivostoki Kaubasadamas.





Vladivostoki Kaubasadam kuulub holdingfirmasse "FESCO", mille omanikuks on SUMMA GRUM. Juhiks, omanikuks ja direktorite nõukogu esimeheks ühes isikus on Z.H. Magomedov, kellele kuulub 58,1 "FESCO" aktsiatest.



Märtsis 2016 sai sadama uueks juhatajaks Z.K.Jussupov.



RPD-l (Venemaa Dokkerite Ametiühing)  oli jaanuaris 2016 Vladivostoki sadamas kirjas 630 ametiühingu liiget.



Uus juhataja otsustas sadama tööd optimiseerida ja palgata juurde ajutist tööjõudu, aga mitte töölepingu, vaid tsiviilõigusliku lepingu alusel. Lisaks otsustas ta koondada 59 dokkerit. Samas need uued töötajad, keda palgati koondatud dokkerite asemele nimetati ümber „sadamatöötajateks“ ning nad hakkasid sellest  tulenevalt saama väiksemat töötasu kui dokkerid.

Ametiühing oli selliste muudatuste vastu ja üritas alustada läbirääkimisi, aga tulemusteta.

Seetõttu pöörduti prokuratuuri ja tööinspektsiooni ning korraldati kaks miitingut (nii enne kui ka peale koondamist), umbes 300 inimese osalusega kummalgi korral.



Sellise aktiivse tegutsemise tulemusel suurenes ametiühinguliikmete arv 700 liikmeni.


Toimus kohtuistung, mis langetas otsuse tööandja kasuks ja keeldus koondatud dokkereid tööle ennistamast. Surve töötajatele suurenes veelgi  ja ametiühingusse laekus 24 kaebust diskrimineerimise kohta töökohal.



2017. aasta alguseks oli ametiühinguliikmete arv langenud 600-le.



RPD esimees alustas läbirääkimisi "FESCO" juhtkonnaga ja saavutati suuline kokkulepe, et ametiühingut tunnustatakse kui sotsiaalpartnerit ja lõpetatakse aü liikmete diskrimineerimine.  



Sadama juhataja teatas, et teda ei huvita "FESCO" juhtkonna arvamus, kuna tema allub otseselt omanikule ja on lisaks veel tema sugulane.

Dokkerite ametiühingu ja kohaliku osakonna esimehega ta suhelda ei kavatse. Ta on valmis selle teema juurde tagasi pöörduma vaid siis kui on valitud uus esimees kohaliku aü osakonna juhiks. Diskrimineerimise koha pealt lubas ta järgi mõelda.



Seda ta ka „tegigi“, suurendades survet töötajatele. Ametiühinguliikmed viidi üle päevastesse vahetustesse füüsilise töö peale (kaotades sellega lisatasu  öiste tundide eest ja  tehnikaga töötamise eest), samuti makstes neile preemiat ainult 1% ulatuses palgast. Seega hakkasid ametiühinguliikmed teenima  kaks korda vähem raha kui teised. Ametiühing maksis küll kompensatsiooni, aga sellest hoolimata algas massiline ametiühingust väljaastumine, mille tulemusena jäi ametiühingusse ainult 35 liiget.



Samal ajal viis prokuratuur sadamas läbi uurimise ja küsitles neid dokkereid, kes olid andnud kaebuse diskrimineerimise kohta.

Sadama direktor (kelle volitusi omanik oli hiljuti pikendanud veel kolme aasta võrra) kuulutas, et talle pole mingit ametiühingut tarvis, aga kui Riigiduuma liikmed peksid protesti tõstma, on tal piisavalt "vahendeid", et see probleem lahendada, ametiühingul aga oleks targem üldse mitte tema poole pöörduda.



Solidaarsusaktsioon.



Võttes arvesse, et "FESCO" kontorid ja esindused asuvad üle kogu maailma, pöördub RPD ITF-i ( Rahvusvaheline Transporditöötajate Föderatsioon) ja tema liikmesorganisatsioonide poole palvega korraldada viisakusvisiite "FESCO" kontoritesse ja tuletada neile meelde, et RPD kuulub ITF-i suurde peresse, mis jälgib tähelepanelikult suhteid Venemaa tööandjate ja RPD vahel, ja soovitada "FESCO-le" arendada suhteid RPD-ga vastastikuse koostöö ja sotsiaalse partnerluse õhkkonnas.







EMSA kiri RPD-le

Reede, 19 juuli 2017



Tere! täna toimus kokksaamine SIA Rinella Service Eesti Filiaali Branch Manager-i ja EMSA esindajate vahel.

Kohtumine toimus EMSA kontoris ja jagunes kolmeks osaks.

1.      Lühiülevaade ITF-i, EMSA, RPD ja Baltikumi dokkerite ametiühingute  omavahelisest koostööst. Esindajale anti üle ITF-i ja EMSA voldikud ja raamat "Sotsiaalne dialoog"

2.      Lühiülevaade olukorrast Vladivostoki sadamas, kokkuleppest RPD ja "FESCO" vahel, samuti selle leppe ignoreerimisest hr. Jussupovi poolt. Branch Manager ei teadnud Vladivostoki situatsioonist mitte midagi.

3.      Sõnum "FESCO" juhtkonnale võimalikest solidaarsusaktsioondest AS Transiidikeskuse, dokker S.Mastepani ja E. Laidvee näite najal, millest Branch Manager oli kuulnud massiteabevahendite kaudu.



Kohtumine toimus vastastikuse teineteisemõistmise õhkkonnas. Meie loal salvestas Branch Manager edastatud informatsioon et vältida vääriti mõistmist. Teise poole esindaja võttis endale kohustuseks informeerida Lätis asuvat peakontorit oma visiidist EMSA kontorisse ja samuti RPD läkitusest. Rääkisime veel informatsiooni vahetamisest ning saime täiendavad kontaktandmed.

Küsimus : Mida teha edasi?

Meie oleme teiega solidaarsed.

EMSA



RPD vastus EMSA-le

Aitäh informatsiooni eest!

Praegu pole edasine tegutsemine vajalik , sest selle aktsiooni eesmärk oligi viia "FESCO" juhtkonnani vajadus sotsiaalsest partnerlusest.

Tulemus on juba olemas - sadama juhtkond palub lõpetada visiidid ja lubab koostööd.

Seetõttu SUUR tänu teile abi eest.

Lugupidamisega

RPD


Комментариев нет:

Отправить комментарий