Kõigil Töötajatel on Õigus olla esindatud Ametiühingu poolt!

Kõigil Töötajatel on Õigus olla esindatud Ametiühingu poolt!
У всех Работников есть Право быть представленными Профсоюзом!

четверг, 30 июля 2020 г.

Dokker John Arkenbout ja automatiseerimine Rotterdami sadamas


Dokker John Arkenbout ja automatiseerimine Rotterdami sadamas

Hollantilaisahtaaja menetti työnsä automaation takia – lähti kertomaan mitä tapahtui
Tõlge: Raul Siniallik

John Arkenbout kaotas automatiseerimise tõttu oma töökoha Rotterdami sadamas. Kohe peale seda läks ta ringreisile mööda Euroopat, et rääkida inimestele endaga juhtunust ja hoiatada automatiseerimise ohu eest.

Viiekümne viie aastase hollandlase John Arkenbouti jaoks lõppes töö dokkerina selle aasta kevadel. Ta töötas 31 aastat Uniporti teenistuses (mis on osa rahvusvahelisest Steinwegi kompaniist) Rotterdami sadamas.

Kevadel suletud terminalis töötas umbes 200 inimest, kellest 120 olid dokkerid. Uue töökoha automatiseeritud terminalis said umbes poolsada inimest. Teistele anti lõpparve või saadeti ennetähtaegsele pensionile.

Hollandis on teisigi automatiseeritud terminale. Ajalooliseks teeb asja see, et Rotterdami vana terminal oli esimene taoline terminal, mis suleti automatiseerimise tõttu.

Automatiseerimise tõttu on töö sadamas muutunud. Masinad teevad kogu töö automaatselt vastavalt programmile või neid juhitakse kaugelt joystick-iga.

Arkenbouti arvates on see Playstationiga mängimine, mitte dokkerite töö.
Soome saabumise ajaks 25. juulil, oli Arkenboutil seljataga juba üle 2000 kilomeetri ja palju kohtumisi dokkerite ja nende ametiühingutega Saksamaal, Poolas, Leedus, Lätis ja Eestis. 































































Soomest, kus teda võttis vastu Helsingi Sadamatöötajate ametiühingu esimees Jape Loven, liikus Arkenbout edasi Saksamaale Travemünde sadamasse.


Kuigi Arkenbout ütleb naerdes enda kohta, et ta on kindlasti segaseim dokker maailmas, näib mees ise olevat terve mõistuse juures ja ka tema teekonna põhjused on õilsad.

See on jumalagajätt elukutsega, mida ta on kogu oma elu teinud ja mille üle ta on uhke ning ühtlasi ka soiatussignaal inimestele et nad ärkaksid ja näeks et automatiseerimine ja robotid ei ole enam homne päev, vaid juba tänane päev.

Arkenbout rõhutab, et automatiseerimine ei ähvarda mitte ainult sadamaid, vaid ka teisi elukutseid ja kogu ühiskonda. 

Tema uhkust oma ameti üle on kuulda mitte ainult tema jutus, vaid on näha ka tema meiliaadressist, mille algus on : alwaysadocker@.


Vaata: John Arkenbout, Facebook - https://www.facebook.com/dockerjohn.arkenbout

Комментариев нет:

Отправить комментарий