Kõigil Töötajatel on Õigus olla esindatud Ametiühingu poolt!

Kõigil Töötajatel on Õigus olla esindatud Ametiühingu poolt!
У всех Работников есть Право быть представленными Профсоюзом!

вторник, 17 июня 2014 г.

Liitot kehuvat AKT:n lakkoa: "Mielenilmaus on tässä maassa sallittu"


Liitot kehuvat AKT:n lakkoa: "Mielenilmaus on tässä maassa sallittu"

12.6.2014 19:41  |  14  | 


Suomen rahtisatamat vuorokaudeksi pysäyttänyt lakko ei ole herättänyt ammattiliitoissa protestiaaltoa. Lakko saattaa maksaa Suomelle jopa kymmenen miljoonaa euroa.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton (AKT) vuoprokauden kestäneen lakon taustalla oli Tornion satamaan toukokuun lopussa tullut venäläisvarustamon laiva, jonka palkka - ja työolot ovat AKT:n mukaan ala-arvoiset.

AKT:n mukaan lakko ei ollut laiton.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa AKT:n ilmoittaneen, että kyseessä on sen jäsenistön mielenilmaisu.

"Mielenilmaisu tässä maassa kuitenkin on vielä sallittu, sanoi sitten Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) mitä tahansa", Malinen toteaa.

Malisen mukaan Pro ei tuomitse tällaisissa asioissa tehtyjä mielenilmaisuja.

"Pro ei tässä asiassa moiti AKT:ta ja Pro lähtee myös siitä, että luottamusmiehen aseman pitää olla suojattu ja turvattu. Minkäänlaisia henkilökohtaisia uhkauksia siihen ei saa kohdistua."

SAK:n järjestöjohtaja Matti Huutola kertoo saaneensa lakkoon liittyen yhteydenottoja muilta ammattijärjestöiltä, joissa on kyselty muun muassa tapahtumaketjun kokonaisuutta.

"Puheluita on määrittänyt tiedonhalu ja olen informoinut sen mitä tiedän. Nyt toivon, että rauha rakentuisi ja epärehelliset toimijat saataisiin alalta pois."

Venäläisvarustamon suomalaisen asianajajan AKT:n paikalliselle pääluottamusmiehelle lähettämän kirjeen katsottiin sisältävän uhkailuja.

"On myöskin käynyt ilmi, että tämä yritys ei ole ensimmäistä kertaa tällaisissa ongelmissa eikä tämä ollut ainutlaatuinen tilanne", Huutola toteaa.

Huutola arvioi, että kysymyksessä ei ole pelkästään uhkauskirje, vana kyseessä on pitkäaikainen toiminta.

"On keskusteltu siitä, oliko lakko ylimitoitettu toimi, mutta minulle ei ole tullut SAK:n jäsenliittojen osalta yhtään ainutta sellaista puhelua, jossa olisi kyseenalaistettu AKT:n tekemä ratkaisu, ei yhtään ainutta", Huutola painottaa.

"Joskushan jos joku toimii väärin, niin jonkunhan siihen on puututtava."

Metallityöväen liiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, ettei hän ota kantaa siihen, oliko lakko laillinen vai laiton.

Aaltokin toteaa lakossa olleen kysymys muustakin kuin vain yksittäisestä laivasta.

"En ota kantaa AKT:n tilanteeseen enkä lakkoon sen enempää, etenkin kun olen julkisten tietojen varassa. Heidän reagointinsa on heidän asiansa."

Suomen konepäällystöliiton puheenjohtaja Jukka Lehtinen toteaa puolestaan, ettei hän kommentoi asiaa, koska se ei ole hänelle tuttu.

"Tämä on kaiken kaikkiaan aika erikoistilanne."

Комментариев нет:

Отправить комментарий