Kõigil Töötajatel on Õigus olla esindatud Ametiühingu poolt!

Kõigil Töötajatel on Õigus olla esindatud Ametiühingu poolt!
У всех Работников есть Право быть представленными Профсоюзом!

вторник, 7 февраля 2023 г.

Tallink sõlmis ametiühinguga neljaks aastaks uue kollektiivlepingu

MAJANDUS Eile kell 18.22 Uuendatud: eile kell 20.10

https://www.err.ee/1608875984/tallink-solmis-ametiuhinguga-neljaks-aastaks-uue-kollektiivlepingu  

Tallink ja meremeeste sõltumatu ametiühing (EMSA) jõudsid esmaspäeval kokkuleppele uue kollektiivlepingu tingimustes.

Tallink ja EMSA kohtusid riikliku lepitaja eestvedamisel, et arutada Tallinki poolt ametiühingule möödunud neljapäeval tehtud pakkumist uue kollektiivlepingu tingimuste osas.

Tallink teatas esmaspäeva õhtul, et uue kollektiivlepingu tingimustes jõuti kokkuleppele ning uus lepe allkirjastati.

Uus kollektiivleping sõlmiti neljaks aastaks ning läbirääkimiste tulemusena tõuseb Tallinki Eesti meretöötajate töötasu 13,5 protsenti teenindaval personalil ja 16,1 protsenti tehnilisel personalil eelmise kollektiivleppe miinimumtöötasude määraga võrreldes.

Uus lepe sätestab ka järgnevate aastate töötasude tõusu arvutuse mudeli, milles võetakse edaspidi arvesse möödunud aasta reaalse Eesti keskmise palga tõusu ning käesoleva aasta keskmise palga tõusu Eesti Panga prognoosi aritmeetilist keskmist, teatas Tallink.

Iga-aastane töötasude muutus nihkub 2024. aastast 1. aprillile.

"Tallinki jaoks on tegu olulise kokkuleppega, mis tagab nii töötajatele kui ka ettevõttele suurema stabiilsuse ning annab ettevõttele pikaajalise vaate tegevusmahtude analüüsimiseks tulevastes perioodides ja Eesti lipu all opereerivate laevade hulga ja operatsioonide planeerimiseks kas regulaarliinidel või prahtimislepingute olukorras," kommenteeris kokkulepet Tallinki juhatuse esimees Paavo Nõgene. 

EMSA esimees Jüri Lember ütles, et kollektiivlepinguga ollakse rahul.

"Selleks, et kokkuleppele jõuda, tuleb teha kompromisse. Riiklik lepitaja leidis, et õiglane oleks teha ettepanek tasemel 11 ja 14 protsenti. Meie koos laevaperedega nii ei leidnud. Sõlmitud leping annab võimaluse omada teatud kindlust kõnesolevate tööandjate laevadel töötavate laevapere liikmete töö vääriliseks tasustamiseks nii käesoleval aastal kui ka lähitulevikus, samuti tagab nii seni kehtinud oluliste lisatasude kui ka garantiide jätkumise töösuhte kontekstis," lausus Lember.

Lember lisas, et muret tekitab rahvusvahelisel merendusteenuste turul prevaleeriv sotsiaalne dumping ja mugavuslippude kasutamine Euroopa sisevetes, sealhulgas Läänemeres seilavatel reisiparvlaevadel.

"Olukorras, milles meie oma reederite tööjõukulud kasvavad, et tagada laevaga opereerimine rahvuslipu all ja eesti keele jätkuv kasutamine laeva meeskonna töökeelena, on kõigil naaberriikidel kas netopalga või maksusoodustustega ettevõtluskeskkond," ütles ta.

16. jaanuaril Tallinkis hoiatusstreigi korraldanud EMSA on varem teatanud, et küsib teenindavale personalile keskmiselt 17,5-protsendist ja tehnilisele personalile 22,5-protsendist palgatõusu.

Toimetaja: Marko Tooming

Комментариев нет:

Отправить комментарий