Kõigil Töötajatel on Õigus olla esindatud Ametiühingu poolt!

Kõigil Töötajatel on Õigus olla esindatud Ametiühingu poolt!
У всех Работников есть Право быть представленными Профсоюзом!

вторник, 10 сентября 2013 г.

ITF-i Läänemere aktsiooninädal

ITF-i Läänemere aktsiooninädal



Sellel nädalal, 02-06 septembril 2013, toimus taas kõigis Läänemere äärsetes riikides Rahvusvahelise Transporditöötajate Föderatsiooni mugavuslipuvastase kampaania aktsiooninädal. Ametlikud kokkuvõtted kõigist riikidest pole küll veel saabunud, aga Eesti tulemuste üle võib rahule jääda.

Eestis külastasid vabatahtlike grupid ITF-i inspektor Jaanus Kuiv’a ja EMSA sadamatöötajate koordinaatori Aleksander Meier’i juhtimisel Muuga, Paldiski ja Paljassaare sadamates seisnud 6 mugavuslipu ja ühte Hollandi lipu all sõitvat laeva. Otseseid puudusi meremeeste palgaarvestustes, töö- või olmetingimustes sel korral ei avastatud, kuid uuendati 2 kollektiivlepingut, mille tähtaeg oli läbi saanud.



Jaanus Kuiv märkis, et : „ Selle aasta 20. Augustil 2013 jõustus uus rahvusvaheline Meretöö konventsioon (MLC ehk Maritime Labor Convention) mis reguleerib reederite ja meremeeste vahel sõlmitava meretöö lepingu sisu ja vormi,meremeeste töövahendusega tegelevate ettevõtete kohustusi,tööaega ja selle korraldust,tervise ja tööohutust,meremeeste kindlustamist jpm., ning seekordsetel laevakülastustel oli kõikidel laevadel ette näidata ka vastav sertifikaat, mida kahjuks veel Eesti lippu kandvad laevad ei oma. Loodame, et lähitulevikus on vastavad deklaratsioonid meie rahvuslippu kandvatel laevadel olemas ning vastavad seadused ja Meretöö konventsioon  Riigikogus ka vastu võetud.“



Eesti aktsiooninädalal osalenud Norra dokkerite ametiühingu ase-president Bjorn Steffensen ning Norra meremeeste ametiühingu alaline esindaja IMO-s (Intrnational Maritime Organization) Bjorn-Erik Kristoffersen jäid Eesti külastusega väga rahule ning lubasid igakülgset toetust meie sadamatöötajatele, kelle töösuhted pole veel läbi kollektiivlepingute reguleerimist leidnud.

Meie ametiühingu esindajad, EMSA volikogu esimees Ülar Pärn ja stividor Andrus Põldre,  käisid vahetuse korras abiks Norra ITF-i inspektoril Tore Steine´l, ning naasevad tagsi täna õhtul. Loodame, et nad said väärt kogemusi Norra ametiühingutelt, kes on laevade mugavuslipustamise vastases kampaanias osalenud juba üle 50-ne aasta.

Kokkuvõttes on pikaajaline aktsiooninädalate traditsioon aidanud tublisti kaasa nii töötajate kui tööandjate teadlikkuse kasvule. Vähemalt meie Läänemerel sõidab selliseid laevu, kus meremeestele külma tehakse, järjest harvem.

EMSA


Комментариев нет:

Отправить комментарий