Kõigil Töötajatel on Õigus olla esindatud Ametiühingu poolt!

Kõigil Töötajatel on Õigus olla esindatud Ametiühingu poolt!
У всех Работников есть Право быть представленными Профсоюзом!

среда, 30 октября 2013 г.

Peale kohtu- ja muid kulusid, peab Steveco kokku välja maksma üle 400 000 euro.



Kymenlaakso ringkonnakohus mõistis sadamaoperaator Steveco OY:lt välja 340 000 eurot. Peale kohtu- ja muid kulusid, peab Steveco kokku välja maksma üle 400 000 euro.

2010. aasta kevadel ütles Steveco töökohad üles kokku 63 dokkerile Kotka sadamas. AKT vaidlustas 30 ülesütlemist. Ringkonnakohus mõistis Steveco maksma kompensatsioone 17 töölisele.

Kohtuotsuse järgi talitas Steveco ebaseaduslikult kuna, kui firmas toimub massiline töökohtade ülesütlemine, ei või kellelegi töökohta üles öelda tervislikel põhjustel, sest see käib vastu võrdse kohtlemise seadust.

Kohus määras 17 dokkerile (kellest osa olid töötanud Steveco:s üle 30 aasta), 5000 eurot hüvitust selle seaduse rikkumise eest, lisaks määrati neile veel individuaalselt eri suuruses kompensatsioone ebaseadusliku ülesütlemise eest. Suurim väljamõistetud hüvitisesumma isiku kohta on peaaegu 30 000 eurot.

Töötuskindlustusfondi peab Steveco maksma 71 000 eurot, nii et kokku tuleb summa üle 430 000 euro.

"Steveco juhtum on kurb näide sellest kuidas tööandjad kasutavad, kõikvõimalike eri põhjendusi, selleks et vabaneda terviseprobleemidega töötajatest" kommenteerib AKT asesimees Arto Sorvali., kes oli ka antud asja kohtusse andja.


Arto Sorvali sõnul oli tegemist väga pikaajalise protsessiga mis võttis aega üle kolme aasta.Tööandja on tegutsenud kohtu arvates valesti, aga see ei muuda tõsiasja et töökohad on ikkagi kaotatud.Kaitse töölepingu ebaseadusliku ülesütlemise vastu on praktiliselt olematu.

Dokkerite,sektsiooni esindaja AKT-s, Juha Anttila arvates on kohtuotsus õiglane. "Kohe peale seda, kui töölepinguid hakati üles ütlema, oli näha, et püütakse vabaneda terviseprobleemidega töötajatest. "

 
Varem Kotkas peausaldusisikuna töötanud Juha Anttila tunneb töökoha kaotanuid juba kaua ja tõdeb et pea kõigil neist on raskusi leida alaline töökoht.

"Tööandjate liiduga peetavatel läbirääkimistel on korduvalt rõhutatud, et töölepingu ülesütlemist tuleb teha seadusi ja kollektiivlepingu punkte järgides. Tööandjad lihtsalt ei taha järgida must-valgel kirja pandut" ütleb Arto Sorvali kokkuvõtvalt.

1. oktoober 2013 info AKT kodulehelt

Комментариев нет:

Отправить комментарий